Vyživuj tvoje korene cez stravu, ktorá podporuje zdravie

Strava je pre ľudí dar zeme, ktorý nás vyživuje, dáva nám energiu a harmonizuje náš systém. Je dôležitá pre psychickú a fyzickú kondíciu nášho organizmu a fungovanie jednotlivých orgánov. 

Začni už DNES meniť svoje stravovacie návyky. Dobre vyladená strava podporuje tvoje zdravie.

 

Prijímame ju každý deň a tak je obrovskou pomocou (alebo naopak prekážkou) pri obnovovaní harmónie, celistvosti a zdravia.

VEDOMÁ CESTA V STRAVOVANÍ znamená, že načúvaš svojmu telu a postupne sa naň vyladzuješ. Je dôležité, aby si začala vnímať, že tvoje stravovacie návyky priamo ovplyvňujú tvoje zdravie: fyzické a tiež psychické. Vnímaj, čo robí tvojmu telu dobre.

Po akých jedlách sa cítiš ťažko, či naopak príjemne nasýteno? 

Po akých porciách sa cítiš unavená, či naopak plná energie?
Máš chuť jesť sama, alebo v spoločnosti iných ľudí?

Aké témy lahodia príjemne strávenému času pri jedle?

Už naši predkovia hovorili „v zdravom tele, zdravý duch“. Je nesmierne dôležité starať sa o fyzickú kondíciu svojho tela, ktorá priamo súvisí s psychickou kondíciou. Jedným zo spôsobov ako sa o svoje telo, hmotu nášho ducha starať, je STRAVA.

Dobrá a vyvážená strava ti pomôže k dobrej kondícii organizmu. Kto sa stará o svoje telo si zároveň zaisťuje aj dobrý pocit zo svojho tela, dobrý zážitok pobytu vo svojom tele, odomkýna sa kreativita, pociťovanie, zvyšuješ si množstvo svojej energie, tým pádom aj výkon, sústredenie, pamäť, psychickú pohodu a získavaš väčšiu silu a odolnosť voči emočnej, či fyzickej záťaži a chorobám. 

Strava podporuje činnosť orgánov

 

Strava je základným pilierom pre naše zdravie, správne fungovanie našich orágnov a to, aby sme sa cítili v našom tele dobre.

Začať môžeš malými krôčikmi, napr. teplou rannou kašou z obilnín alebo ranným rituálom - pitím teplej prevarenej vody, ktorý nielen zahreje, no zároveň naštartuje trávenie a celkový metabolizmus. Poď na to vedome a precítene.

Ako sa cíti, keď konzumuješ teplú rannú kašu namiesto studeného chleba?

Aké zmeny na sebe pociťuješ?

Konzumácia stravy už dávno nie je považovaná len za banálnu tému, ktorej sa serióznej neoplatí venovať. Výživou, stravovaním či špecifikami jednotlivých potravín sa už nezaoberá len fyziológia a medicína, ale o slovo sa v posledných desaťročiach začali hlásiť tiež história, sociológia či psychológia. Spôsoby života sa tak veľmi líšia od kontinentu po kontinent, od krajiny po krajinu, od rodiny k rodine, že je naozaj náročné hovoriť o stravovaní vo všeobecnosti.

Na našu stravu silne vplýva kultúra a životné prostredie, prostredie nám poskytuje prísady a ľudia okolo nás a tí, ktorí tu boli pred nami, nám ukazujú, čo s týmito prísadami môžeme urobiť.

Ak vnímaš, že sa potrebuješ poradiť ohľadom stravy, pozrieť sa na to, čo tvoje telo momentálne potrebuje, ktorý orgán a element potrebuješ posilniť a podporiť, kontaktuj nás.

 

V mojom tíme sa strave a výžive venuje konzultantka Eva Crmanová. Viete sa na to spoločne pozrieť počas konzultácie zameranej na stravu a psychosomatiku ako doplnenie k vedomej práci s telom.

 

INŠPIRÁCIE na harmonické recepty nájdeš tu: 

JEDNODUCHÁ JABLKOVO-OVSENÁ KAŠA

Čo budeš potrebovať?

1/2 hrnčeku ovsených vločiek (alebo bezlepkových)

1/2 hrnčeku rastlinného alebo čerstvého mlieka

1/2 hrnčeku vody

3 hviezdičky badiánu alebo mletého korenia, množstvo podľa tvojej chuti

2-3 PL chia semienok alebo maku

1/2 ČL nastrúhaného zázvoru na jemno

2 ČL mletej škorice

2 PL medu (podľa tvojej chuti menej alebo viac)

2 PL vlašských orechov

POSTUP:

Ovsené vločky najprv na sucho opražíš (tým telo dostane informáciu k odvádzaniu vlhkosti z tela), zaleješ vodou a mliekom, pridáš všetky ingrediencie a varíš cca 15 min. (pokiaľ máš veľké vločky, tak varíš trochu dlhšie). Med nedávaj variť spolu s kašou, aby si ho nezbavila potrebných živých, dosladíš na záver, keď bude kaša hotová. 

Alternatíva: jabĺčka nemusíš variť spolu s kašou, ale na malej panvici si ich na masle orestuješ a ochutíš škoricou. 

Keď bude kaša hotová, pridaj si na vrch opražené orechy. Vločky môžeš podávať s ľubovoľným ovocím, orechami, horkou čokoládou alebo orechovým maslom (madľlovým, arašidovým, kešu, podľa chuti). Dobrú a voňavú chuť. 

RECEPT NA RANNÚ HRUŠKOVÚ KAŠU

Čo budeš potrebovať?

3⁄4 hrnčeku jemných ovsených vločiek

2,5 hrnčeku vody

štipka soli

1⁄2 ČL mletá škorica

3-5 klinčekov alebo badián

3 PL mletých vlašských orechov

2 PL mletého maku

2 väčšie hrušky nakrájané alebo nastrúhané (môžu byť aj slivky alebo broskyňový kompót)

1 PL kvalitného za studena lisovaného oleja, podľa tvojej chuti (sezamový, slnečnicový, makový) alebo 1 PL rozpusteného Ghí alebo masla alebo tahini pasty (sezamová pasta, v zime je výborný čierny sezam na podporu obličiek).

POSTUP:

Ovsené vločky najprv na sucho opražíš (tým telo dostane informáciu k odvádzaniu vlhkosti z tela), zaleješ vodou, pridáš všetky ingrediencie okrem tuku a varíš cca 15 min. (pokiaľ máš veľké vločky, tak varíš cca 25 – 30 min). Vločkovú kašu musíš občas miešať, aby sa nepripaľovala alebo variť v hrnci na mlieko s dvojitým dnom. Na koniec primiešaš tuk a podávaš. Hotovú kašu si môžeš ešte posypať opraženými orieškami či inými opraženými semienkami (mak, čierny sezam, ľanové semiačka).

Ak cítiš v sebe veľa chladu alebo kto má chuť, môžeš si hrušky podusiť na masle so škoricou a klinčekmi a dopriať si takúto mňamku aj na desiatu, ktorá podporí zahriatie organizmu a navyše hrušky pôsobia dobre na odhlieňovanie organizmu.

Cez stravu si tiež môžeš podporiť zdravie a vitalitu obličiek, silu tvojho stredu a harmóniu, ale aj rozprúdiť telesné tekutiny, ktoré sú veľmi dôležité pre celkovú vitalitu organizmu. Sú veľmi dôležité pre zvlažovanie a vyživovanie organizmu, podieľajú sa na obnove krvi, regulujú rovnováhu v organizme – prijímanie, vylučovanie a termoreguláciu.

Vyskúšaj jeden z mnohých receptov ako podporiť krvotvorbu, zvýšiť vitalitu organizmu a minimalizovať únavu. 

RANNÁ KAŠA NA PODPORU TVORBY KRVI

Čo budeš potrebovať?

3/4 hrnčeku quinoi (môže byť pol na pol biela a červená, biela a čierna alebo aj farebná). Daj ju vopred namočiť do studenej vody na cca 5-10min, vďaka tomu nebude príliš horkastá. 

3 hrnčeky vody (pomer 1:2 dielom vody)

štipka soli

2 vrchovaté PL makovej múky alebo mletého maku

2 PL kokosu

2 PL hrozienok

1 PL cukru z kokosových kvetov

2 hrste malín, príp. černíc, červeného hrozna, čierne ríbezle alebo čučoriedky (v zime sa odporúča použiť kompót, sušené alebo lyofilizované ovocie, nie mrazené plody).

1 hrsť arónie (čierna jarabina) alebo granátového jablka

1 PL mandľového masla (môže byť aj obyčajné maslo, ghí alebo tahini pasta z čierneho sezámu)

POSTUP: 

Quinou dáš do hrnca, pridáš vodu, štipku soli a dáš variť. Zamiešaš do toho makovú múku (mak), kokos, hrozienka a cukor z kokosových kvetov. Prikryješ pokrievkou, privedieš k varu a necháš cca 15 min. variť. Pokiaľ použiješ sušené ovocie, daj variť hneď s quinoou. Potom na vrch prisypeš ovocie, prikryješ pokrievkou a necháš ešte cca 3 minútky variť.

Vypneš a prikryté necháš ešte 10 min. dôjsť, aby sa pekne rozbalila energia zo stravy. Na záver pridáš maslo alebo nejaký tuk, zamiešaš a kaša je hotová. 

TIP na varenie ranných obilninových kaší: Uprednostňuj varenie z celých zŕn, prípadne striedajte celé zrno a vločkovú formu. Obilniny treba v priebehu týždňa striedať, ale môžeš si urobiť 1 kašu na 2 dni. Taktiež obilniny môžeš navzájom kombinovať, dva, tri druhy do rannej kaše. Kaše môžeš variť na sladko, s ovocím alebo na slano, so zeleninou. Pri sladkom používaj obilné slady (napr. ryžový sirup, jačmenná sladenka, kukuričný sirup, ďatlový sirup, agáve,...). Veľmi dobrá kombinácia je obilnina + nejaký druh orechov, alebo semien + obilný slad + nejaké ovocie (nemusí byť). Obilniny sa odporúčajú pred varením vopred namočiť, ideálne je nechať ich namočené cez noc. Ak na to zabudneš, je dobré namočiť ich aspoň 20min pred varením.  Potom vodu z nich vyleješ, prepláchneš studenou vodou a môžeš variť. Namáčaním sa zvyšujú nutričné vlastnosti potravín a uľahčuješ telu ich trávenie. 

Máš chuť sa pohrať s tvojim jedálničkom a vyladiť si ho? Či už kvôli prevencii alebo zdravotným ťažkostiam?

Strava je jeden zo základných pilierov zdravia a tiež môže byť liekom.

V mojom tíme sa venuje strave a výžive Eva Crmanová, ponúka aj individuálne konzultácie, ak máš chuť sa pohrať s tvojim jedálničkom a vyladiť si ho, či už kvôli prevencii alebo zdravotným ťažkostiam, nech sa páči, klikni na tlačidlo nižšie. 

POHÁNKOVÁ KAŠA NA SLANO, na ráno, obed alebo na večeru

Čo budeš potrebovať?

1 hrnček pohánky (svetlej alebo tmavej) 

2,5 hrnčeku vody alebo vývaru (môžeš dať prípadne kocku bio bujónu)

1 ČL mletého koriandru (príp. rascu, alebo vaše obľúbené korenie)

2 bobkové listy

štipku soli

1 kaleráb (alebo petržlen, bielu reďkovku daikon)

10 cm póru

2 vrchovaté PL strúhaného parmezánu (môžeš vynechať, ale kto má rád, dodá výbornú chuť)

1 PL akéhokoľvek kvalitného za studena lisovaného oleja (podľa vašej chuti)

1 PL sójovej omáčky (alebo 1 malú ČL misa) - nemusí byť

1 PL umeoctu - podporuje a harmonizuje trávenie, ale nie je to nevyhutná časť receptu. 

trošku zelených vňatí (petržlen, koriandrová, zelerová vňať, zelená cibuľka a mnoho iných, čo máš doma). Ak nemáš doma vňate, kľudne použi sušené bylinky podľa tvojej obľúbenosti. 

POSTUP: Pohánku prepláchneš, môžeš aj vriacou vodu, aby stratila horkosť, dáš na platňu, zaleješ vodou alebo vývarom a pridáš bujón, korenie a soľ. Dáš variť na cca. 10min. Zatiaľ si nakrájaj na kocky kaleráb alebo inú zeleninu a pór na kolieska. Pridáš zeleninu do hrnca a necháš variť cca 7-10min. Zatiaľ si môžeš nastrúhať parmezán. Po dovarení necháš ešte 5-10min postáť a medzičasom si nakrájaš vňate, ktoré posypeš navrch. Na záver do kaše zamiešaš iba parmezán, olej, umeocot, prípadne sójovú omáčku alebo miso. 

VÝBORNÁ SÝTA A ZAHRIEVAJÚCA FAZUĽOVÁ POLIEVKA na ZIMU

Čo budeš potrebovať?

2 mrkvy

3 strúčiky cesnaku

2 jarné cibuľky

1 konzerva krájaných paradajok

1 liter zeleninového vývaru

soľ

čierne korenie

2 hrnčeky bielych fazulí (môžeš použiť aj čierne alebo kombináciu)

petržlenovú vňať

chilli paprička

100 g feta syru

POSTUP: Na oleji orestujete dve mrkvy nakrájanej na dlhé plátky, pridáš 3 strúčiky cesnaku pokrájaného na plátky a krátko osmažíš. Pridáš dve jarné cibuľky nakrájané aj s vňaťou a konzervu krájaných paradajok. Prileješ liter zeleninového vývaru, osolíš, okoreníš čiernym korením a pridáš dva hrnčeky scedených bielych fazúľ (ktoré vopred namočíš na min. 12h vo vode). Zvolna varíš do zmäknutia. 

Petržlenovú vňať nakrájaš nadrobno, vidličkou ju rozmačkáš s jednou chilli papričkou a 100g feta syru. Na tanier touto zmesou posypeš teplú polievku a môžeš jesť, dobrú chuť :).

ŠOŠOVICA ZAPEKANÁ S VAJCOM

Čo budeš potrebovať?

450 g hnedej šošovice (môžeš použiť kombináciu hnedej a čiernej šošovice)

3 póry

1 PL vínneho octu

2 ČL koriandru

1 PL mäty

1 liter zeleninového vývaru

čierne korenie

soľ

1 PL masla

4 vajcia (ideálne domáce vajíčka z voľného výbehu)

petržlenovú vňať

POSTUP: Večer vopred namočíš 450g hnedej šošovice do studenej vody. Druhý deň ju v cedítku prepláchneš studenou vodou a dáš do veľkého hrnca. Pridáš 3 póry pokrájaného na kolieska, 1 PL vínneho octu, 2 ČL drveného koriandru, 2 PL čerstvej sekanej mäty (ak nemáš čerstvú, môže byť aj sušená) a 1 liter zeleninového vývaru. Varíš asi 1 hodinu, dokým šošovica nezmäkne a neodparí sa tekutina. Na záver okoreníš a osolíš. 

Štyri misky, ktoré znesú teplo trúby (ideálne zapekacie misky) vymaž maslom, rozdeľ do nich šošovicu a lyžicou do stredu urob dieru, do ktorej klepneš vajíčko. Osoľ ho, misky zakry alobalom alebo pokrývkou a zapeč vo vyhriatej trúbe pri 180 stupňoch asi 20minút. Posypeš nasekanou petržlenovou vňaťou a môžeš podávať s kyslou uhorkou alebo kyslou smotanou. 

Na každé ročné obdobie vám Evka prinesie nové recepty alebo tipy, ako si udržiavať zdravie a vitalitu. 

Máš chuť sa o strave porozprávať, nastaviť si alebo vyladiť stravu, nech sa páči, Evka (konzultantka z môjho tímu) ponúka aj individuálne konzultácie ako sa stravovať v každom ročnom období. Vrelo ich odporúčam, sama sa s ňou často radím, ako nastaviť stravu. Oplatí sa.