Vyživujte vaše korene cez stravu, ktorá podporuje zdravie

Strava je pre ľudí dar zeme, ktorý nás vyživuje, dáva nám energiu a harmonizuje náš systém. Je dôležitá pre psychickú a fyzickú kondíciu nášho organizmu a fungovanie jednotlivých orgánov. 

Začnite už DNES meniť svoje stravovacie návyky. Dobre vyladená strava podporuje naše zdravie.

 

Prijímame ju každý deň a tak je obrovskou pomocou (alebo naopak prekážkou) pri obnovovaní harmónie, celistvosti a zdravia.

VEDOMÁ CESTA V STRAVOVANÍ znamená, že načúvate svojmu telu a postupne sa naň vyladzujete. Je dôležité, aby ste začali vnímať, že vaše stravovacie návyky priamo ovplyvňujú vaše zdravie: fyzické a tiež psychické. Vnímajte, čo robí vášmu telu dobre.

Po akých jedlách sa cítite ťažko, či naopak príjemne nasýteno? 

Po akých porciách sa cítite unavení, či naopak plní energie?
Máte chuť jesť sami, alebo v spoločnosti iných ľudí?

Aké témy lahodia príjemne strávenému času pri jedle?

Už naši predkovia hovorili „v zdravom tele, zdravý duch“. Je nesmierne dôležité starať sa o fyzickú kondíciu svojho tela, ktorá priamo súvisí s psychickou kondíciou. Jedným zo spôsobov ako sa o svoje telo, hmotu nášho ducha starať, je STRAVA.

Dobrá a vyvážená strava vám pomôže k dobrej kondícii organizmu. Kto sa stará o svoje telo si zároveň zaisťuje aj dobrý pocit zo svojho tela, dobrý zážitok pobytu vo svojom tele, odomkýna sa kreativita, pociťovanie, zvyšujete si množstvo svojej energie, tým pádom aj výkon, sústredenie, pamäť, psychickú pohodu a získavate väčšiu silu a odolnosť voči emočnej, či fyzickej záťaži a chorobám. 

Strava podporuje činnosť orgánov

 

Strava je základným pilierom pre naše zdravie, správne fungovanie našich orágnov a to, aby sme sa cítili v našom tele dobre.

Začať môžete malými krôčikmi, napr. teplou rannou kašou z obilnín alebo ranným rituálom - pitím teplej prevarenej vody, ktorý nielen zahreje, no zároveň naštartuje trávenie a celkový metabolizmus. Poďte na to vedome a precítene.

Ako sa cítite, keď konzumujete teplú rannú kašu namiesto studeného chleba?

Aké zmeny na sebe pociťujete?

Konzumácia stravy už dávno nie je považovaná len za banálnu tému, ktorej sa serióznej neoplatí venovať. Výživou, stravovaním či špecifikami jednotlivých potravín sa už nezaoberá len fyziológia a medicína, ale o slovo sa v posledných desaťročiach začali hlásiť tiež história, sociológia či psychológia. Spôsoby života sa tak veľmi líšia od kontinentu po kontinent, od krajiny po krajinu, od rodiny k rodine, že je naozaj náročné hovoriť o stravovaní vo všeobecnosti.

Na našu stravu silne vplýva kultúra a životné prostredie, prostredie nám poskytuje prísady a ľudia okolo nás a tí, ktorí tu boli pred nami, nám ukazujú, čo s týmito prísadami môžeme urobiť.

Ak vnímate, že sa potrebujete poradiť ohľadom stravy, pozrieť sa na to, čo vaše telo momentálne potrebuje, ktorý orgán a element potrebujete posilniť a podporiť, kontaktujte nás.

 

V mojom tíme sa strave a výžive venuje konzultantka Eva Crmanová. Viete sa na to spoločne pozrieť počas konzultácie zameranej na stravu a psychosomatiku ako doplnenie k vedomej práci s telom.

 

INŠPIRÁCIE na harmonické recepty nájdete tu: 

JEDNODUCHÁ JABLKOVO-OVSENÁ KAŠA

Čo budete potrebovať?

1/2 hrnčeku ovsených vločiek (alebo bezlepkových)

1/2 hrnčeku rastlinného alebo čerstvého mlieka

1/2 hrnčeku vody

3 hviezdičky badiánu alebo mletého korenia, množstvo podľa vašej chuti

2-3 PL chia semienok alebo maku

1/2 ČL nastrúhaného zázvoru na jemno

2 ČL mletej škorice

2 PL medu (podľa vašej chuti menej alebo viac)

2 PL vlašských orechov

POSTUP:

Ovsené vločky najprv na sucho opražíte (tým telo dostane informáciu k odvádzaniu vlhkosti z tela), zalejete vodou a mliekom, pridáte všetky ingrediencie a varíte cca 15 min. (pokiaľ máte veľké vločky, tak varíte trochu dlhšie). Med nedávajte variť spolu s kašou, aby ste ho nezbavili potrebných živých, dosladíte na záver, keď bude kaša hotová. 

Alternatíva: jabĺčka nemusíte variť spolu s kašou, ale na malej panvici si ich na masle orestujete a ochutíte škoricou. 

Keď bude kaša hotová, pridajte si na vrch opražené orechy. Vločky môžete podávať s ľubovoľným ovocím, orechami, horkou čokoládou alebo orechovým maslom (madľlovým, arašidovým, kešu, podľa chuti). Dobrú a voňavú chuť. 

RECEPT NA RANNÚ HRUŠKOVÚ KAŠU

Čo budete potrebovať?

3⁄4 hrnčeku jemných ovsených vločiek

2,5 hrnčeku vody

štipka soli

1⁄2 ČL mletá škorica

3-5 klinčekov alebo badián

3 PL mletých vlašských orechov

2 PL mletého maku

2 väčšie hrušky nakrájané alebo nastrúhané (môžu byť aj slivky alebo broskyňový kompót)

1 PL kvalitného za studena lisovaného oleja, podľa vašej chuti (sezamový, slnečnicový, makový) alebo 1 PL rozpusteného Ghí alebo masla alebo tahini pasty (sezamová pasta, v zime je výborný čierny sezam na podporu obličiek).

POSTUP:

Ovsené vločky najprv na sucho opražíte (tým telo dostane informáciu k odvádzaniu vlhkosti z tela), zalejete vodou, pridáte všetky ingrediencie okrem tuku a varíte cca 15 min. (pokiaľ máte veľké vločky, tak varíte cca 25 – 30 min). Vločkovú kašu musíte občas miešať, aby sa nepripaľovala alebo variť v hrnci na mlieko s dvojitým dnom. Na koniec primiešate tuk a podávate. Hotovú kašu si môžete ešte posypať opraženými orieškami či inými opraženými semienkami (mak, čierny sezam, ľanové semiačka).

Ak cítite v sebe veľa chladu alebo kto má chuť, môžete si hrušky podusiť na masle so škoricou a klinčekmi a dopriať si takúto mňamku aj na desiatu, ktorá podporí zahriatie organizmu a navyše hrušky pôsobia dobre na odhlieňovanie organizmu.

Cez stravu si tiež môžete podporiť zdravie a vitalitu obličiek, silu vášho stredu, ale aj rozprúdiť telesné tekutiny, ktoré sú veľmi dôležité pre celkovú vitalitu organizmu. Sú veľmi dôležité pre zvlažovanie a vyživovanie organizmu, podieľajú sa na obnove krvi, regulujú rovnováhu v organizme – prijímanie, vylučovanie a termoreguláciu.

Vyskúšajte jeden z mnohých receptov ako podporiť krvotvorbu, zvýšiť vitalitu organizmu a minimalizovať únavu. 

RANNÁ KAŠA NA PODPORU TVORBY KRVI

Čo budete potrebovať?

3/4 hrnčeku quinoi (môže byť pol na pol biela a červená, biela a čierna alebo aj farebná). Dajte ju vopred namočiť do studenej vody na cca 5-10min, vďaka tomu nebude príliš horkastá. 

3 hrnčeky vody (pomer 1:2 dielom vody)

štipka soli

2 vrchovaté PL makovej múky alebo mletého maku

2 PL kokosu

2 PL hrozienok

1 PL cukru z kokosových kvetov

2 hrste malín, príp. černíc, červeného hrozna, čierne ríbezle alebo čučoriedky (v zime sa odporúča použiť kompót, sušené alebo lyofilizované ovocie, nie mrazené plody).

1 hrsť arónie (čierna jarabina) alebo granátového jablka

1 PL mandľového masla (môže byť aj obyčajné maslo, ghí alebo tahini pasta z čierneho sezámu)

POSTUP: 

Quinou dáte do hrnca, pridáte vodu, štipku soli a dáte variť. Zamiešate do toho makovú múku (mak), kokos, hrozienka a cukor z kokosových kvetov. Prikryjete pokrievkou, privediete k varu a necháte cca 15 min. variť. Pokiaľ použijete sušené ovocie, dejte variť hneď s quinoou. Potom na vrch prisypete ovocie, prikryjete pokrievkou a necháte ešte cca 3 minútky variť.

Vypnete a prikryté necháte ešte 10 min. dôjsť, aby sa pekne rozbalila energia zo stravy. Na záver pridáte maslo alebo nejaký tuk, zamiešate a kaša je hotová. 

TIP na varenie ranných obilninových kaší: Uprednostňujte varenie z celých zŕn, prípadne striedajte celé zrno a vločkovú formu. Obilniny treba v priebehu týždňa striedať, ale môžete si urobiť 1 kašu na 2 dni. Taktiež obilniny môžete navzájom kombinovať, dva, tri druhy do rannej kaše. Kaše môžete variť na sladko, s ovocím alebo na slano, so zeleninou. Pri sladkom používajte obilné slady (napr. ryžový sirup, jačmenná sladenka, kukuričný sirup, ďatlový sirup, ...). Veľmi dobrá kombinácia je obilnina + nejaký druh orechov, alebo semien + obilný slad + nejaké ovocie (nemusí byť). Obilniny sa odporúčajú pred varením vopred namočiť, ideálne je nechať ich namočené cez noc. Ak na to zabudnete, je dobré namočiť ich aspoň 20min pred varením.  Potom vodu z nich vylejete, prepláchnete studenou vodou a môžete variť. Namáčaním sa zvyšujú nutričné vlastnosti potravín a uľahčuješ telu ich trávenie. 

Máte chuť sa pohrať s vašim jedálničkom a vyladiť si ho? Či už kvôli prevencii alebo zdravotným ťažkostiam?

Strava je jeden zo základných pilierov zdravia a tiež môže byť liekom.

V mojom tíme sa venuje strave a výžive Eva Crmanová, ponúka aj individuálne konzultácie, ak máte chuť sa pohrať s vašim jedálničkom a vyladiť si ho, či už kvôli prevencii alebo zdravotným ťažkostiam, nech sa páči, kliknite na tlačidlo nižšie. 

POHÁNKOVÁ KAŠA NA SLANO, na ráno, obed alebo na večeru

Čo budete potrebovať?

1 hrnček pohánky (svetlej alebo tmavej) 

2,5 hrnčeku vody alebo vývaru (môžete dať prípadne kocku bio bujónu)

1 ČL mletého koriandru (príp. rascu, alebo vaše obľúbené korenie)

2 bobkové listy

štipku soli

1 kaleráb (alebo petržlen, bielu reďkovku daikon)

10 cm póru

2 vrchovaté PL strúhaného parmezánu (môžete vynechať, ale kto má rád, dodá výbornú chuť)

1 PL akéhokoľvek kvalitného za studena lisovaného oleja (podľa vašej chuti)

1 PL sójovej omáčky (alebo 1 malú ČL misa) - nemusí byť

1 PL umeoctu - podporuje a harmonizuje trávenie, ale nie je to nevyhutná časť receptu. 

trošku zelených vňatí (petržlen, koriandrová, zelerová vňať, zelená cibuľka a mnoho iných, čo máte doma). Ak nemáte doma vňate, kľudne použite sušené bylinky podľa vašej obľúbenosti. 

POSTUP: Pohánku prepláchnete, môžete aj vriacou vodu, aby stratila horkosť, dáte na platňu, zalejete vodou alebo vývarom a pridáte bujón, korenie a soľ. Dáte variť na cca. 10min. Zatiaľ si nakrájate na kocky kaleráb alebo inú zeleninu a pór na kolieska. Pridáte zeleninu do hrnca a necháte variť cca 7-10min. Zatiaľ si môžte nastrúhať parmezán. Po dovarení necháte ešte 5-10min postáť a medzičasom si nakrájate vňate, ktoré posypete navrch. Na záver do kaše zamiešate iba parmezán, olej, umeocot, prípadne sójovú omáčku alebo miso. 

VÝBORNÁ SÝTA A ZAHRIEVAJÚCA FAZUĽOVÁ POLIEVKA na ZIMU

Čo budete potrebovať?

2 mrkvy

3 strúčiky cesnaku

2 jarné cibuľky

1 konzerva krájaných paradajok

1 liter zeleninového vývaru

soľ

čierne korenie

2 hrnčeky bielych fazulí (môžete použiť aj čierne alebo kombináciu)

petržlenovú vňať

chilli paprička

100 g feta syru

POSTUP: Na oleji orestujete dve mrkvy nakrájanej na dlhé plátky, pridáte 3 strúčiky cesnaku pokrájaného na plátky a krátko osmažíte. Pridáte dve jarné cibuľky nakrájané aj s vňaťou a konzervu krájaných paradajok. Prilejete liter zeleninového vývaru, osolíte, okoreníte čiernym korením a pridáte dva hrnčeky scedených bielych fazúľ (ktoré vopred namočíte na min. 12h vo vode). Zvolna varíte do zmäknutia. 

Petržlenovú vňať nakrájate nadrobno, vidličkou ju rozmačkáte s jednou chilli papričkou a 100g feta syru. Na tanier touto zmesou posypete teplú polievku a môžete jesť, dobrú chuť :).

ŠOŠOVICA ZAPEKANÁ S VAJCOM

Čo budete potrebovať?

450 g hnedej šošovice (môžete použiť kombináciu hnedej a čiernej šošovice)

3 póry

1 PL vínneho octu

2 ČL koriandru

1 PL mäty

1 liter zeleninového vývaru

čierne korenie

soľ

1 PL masla

4 vajcia (ideálne domáce vajíčka z voľného výbehu)

petržlenovú vňať

POSTUP: Večer vopred namočíte 450g hnedej šošovice do studenej vody. Druhý deň ju v cedítku prepláchnete studenou vodou a dáte do veľkého hrnca. Pridáte 3 póry pokrájaného na kolieska, 1 PL vínneho octu, 2 ČL drveného koriandru, 2 PL čerstvej sekanej mäty (ak nemáte čerstvú, môže byť aj sušená) a 1 liter zeleninového vývaru. Varíte asi 1 hodinu, dokým šošovica nezmäkne a neodparí sa tekutina. Na záver okoreníte a osolíte. 

Štyri misky, ktoré znesú teplo trúby (ideálne zapekacie misky) vymažte maslom, rozdeľte do nich šošovicu a lyžicou do stredu urobte dieru, do ktorej klepnete vajíčko. Osoľte ho, misky zakryte alobalom alebo pokrývkou a zapečte vo vyhriatej trúbe pri 180 stupňoch asi 20minút. Posypete nasekanou petržlenovou vňaťou a môžete podávať s kyslou uhorkou alebo kyslou smotanou. 

Na každé ročné obdobie vám Evka prinesie nové recepty alebo tipy, ako si udržiavať zdravie a vitalitu. 

Máte chuť sa o strave porozprávať, nastaviť si alebo vyladiť stravu, nech sa páči, Evka (konzultantka z môjho tímu) ponúka aj individuálne konzultácie. Vrelo ich odporúčam, sama sa s ňou často radím, ako nastaviť stravu. Oplatí sa.